Våra projekt

Allt vi gör på skolan är möjligt tack vare alla som bidrar till vårat arbete. Det kan vara genom ett bidrag varje månad eller en gång. Arbetet på skolan gör vi självklart ideelt men för att detta ska kunna ske behöver vi folk som hjälper oss. Vi och barnen på skolan blir självklart jätteglada om du vill vara med och stöda oss.

Grötprojektet

Efter att vi sett på skolan hur många elever verkade energilösa och vissa svimmade bestämde vi oss 2011 för att bygga ett kök och börja ge ett mål mat. Med pengar vi tidigare hade samlat in i Sverige tog vi det "första spadtaget" och några månader senare var köket klart. 
Vi var då fyra personer i Tanzania och insåg att om vi alla varje månad samlade in cirka 1000:- så skulle Grötprojektet kunna fortgå varje månad. Att samla in pengar gick bättre än vi någonsin kunde tro och vårt Grötprojektet kan därför rulla stadigt på varje månad, till vår och elevernas glädje.

Vi har under åren kunnat rusta upp köket, köpt in nya skolmuggar och annat för att det ska kunna serveras 300 portioner gröt varje dag.

Skolbyggnad

Då skolan har växt och även eleverna så har det gått ifrån 100 elever 2009 till 300 elever idag. Det har betytt att alla klasser inte har haft varsitt klassrum. Några har behövt sitta utomhus och ha undervisning. Vilket kan bli väldigt jobbigt då det är väldigt varmt i solen. Under regnperioden har det inte fungerat att vara ute överhuvudtaget. 
Därför bestämde vi oss efter önskemål ifrån lärare och elever att bygga en ny skolbyggnad. Två klassrum har den och ett lärarum. Så fin är skolbyggnaden och både vi, lärare och elever är så stolta och glada över denna!

Vattentank

Bygga vattentank var något av det allra första vi gjorde redan 2011. Vatten är verkligen något av det viktigaste att ha nära tillgång till. Två tankar á 5000L byggde vi 2011 och ytterligare en 2013. Vatten kan det ALDRIG bli för mycket av därför beslutade vi tillsammans med eleverna och lärarna att bygga en ytterligare tank. Denna gång i cement på 30,000L. Fylls den verkligen undrar många. Svaret är ja! När det regnar under regnperioden så går det snabbt. Vattnet samlas upp ifrån taket och åker ner i tanken. Där hålls det kallt, fräscht och räcker i flera månader.


Skoluniformer

I Tanzania är det obligatorisk att ha skoluniform, skjorta och shorts eller klänning/kjol ska det vara. Alla familjer har dock inte råd med detta vilket kan hindra barnen ifrån att gå i skolan. Många barn har uniform men som hänger i trasor. Därför köpte vi in skoluniformer till alla barnen då vi var där 2013. 

Skolmaterial

Utan skolmaterial ingen undervisning. Därför ser vi alltid till att tillsammans med lärarna gå igenom vad för material, böcker, kritor osv som de behöver. Vår målsättning är att de ska kunna "fylla på förråden" vid varje termin. Ifrån att inte haft en enda bok 2011 har nu alla årskurser böcker i alla de ämnen som de undervisar i. 

Skolväskor

Det är dammigt, smutsigt och nästan alla barn bor i en hydda tillsammans med sin familj. Där är det inte alltid det finns bra förvaring för deras böcker. För att underlätta för barnen att hålla böckerna fina och ta med de till och från skolan tillsammans med sin vattenflaska så köpte vi i Sverige 500 påsar och tog med för att ge ut.


Möbler

Ungefär vartannat år har vi köpt in fler skolbänkar till skolan då det blivit fler elever. Till lärarna har vi införskaffat katedrar och stolar samt skåp där allt material kan förvaras. Varje lärarrum har också fått stolar, bord, skåp och varje klassrum har fått svarta tavlor. 

Skolgård

Självklart ska eleverna även ha möjlighet till lek och skoj på rasten. Då fotboll är ett stort intresse för nästan alla barnen byggde vi 2013 fotbollsmål och föräldrar var och hjälpte till med att röja fotbollsplanen ifrån rötter. Vi brukar alltid bli sponsrade med fotbollar och andra uteleksaker som vi tar med oss ifrån Sverige. Men vi köper även in när vi är på plats.

Fotbollsdräkter

Som sagt är fotbolls ett stort intresse hos de flesta. Därför har de fotbollsdräkter vi tagit med ifrån Sverige blivit väldigt uppskattade! Det är svenska fotbollsklubbar och innebandy klubbar som sponsrat oss med dessa. 2016 hade vi med oss dräkter speciellt för tjejerna.